Bez kategorii

Krem z cukinii i cielęciną

Potrzebne składniki:
– cukinia,
– por,
– ziemniak,
– marchewka,
– pietruszka,
– natka pietruszki,
– seler,
– kawałek mięska z cielęciny.

Sposób przyrządzenia:

Obiady dla malucha robię co dwa dni. W związku z tym, na oko dobieram proporcję. Na niedużą cukinię dodaję pół dużej marchewki lub jedną małą, pół pietruszki, ziemniaka, kawałek selera i kawałek pora.

Obieram i myję warzywa. Jedzonko robię na parze, więc nastawiam wodę w garnku z odrobiną soli. Kroję warzywa w kawałki i wkładam do garnka. Cukinię dodaję po około 10 minutach później, gdyż szybciej dochodzi do miękkości.  Gotuję w sumie około 25-30 minut.

Cielęcinę kroję na mniej więcej takie same kawałki by mięso było gotowe w tym samym czasie. Także gotuję je na parze.

Gdy warzywa są już gotowe, przekładam je do oddzielnego pojemnika, dodaję płaską łyżeczkę masła i kilka płatków natki pietruszki. Miksuję blenderem do uzyskania jednolitej masy. Kroję lub rwę cielęcinkę w kawałki i dodaję do kremu.

IMG_7235

Może cię zainteresować